rhabraken@r-ffect.nl +31(0)6-23330550

Het Conservatorium van Amsterdam (CvA) krijgt een dependance in het Beatrixpark op de Zuidas. De Gemeente Amsterdam en de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK), hebben een exclusiviteitsovereenkomst getekend en een voorlopig ontwerp gemaakt. De monumentale gebouwen Kapel en Convict in het Beatrixpark worden verbouwd. Op de begane grond van het Conservatorium komt een openbare horecagelegenheid en het hele jaar door worden er kleinschalige concerten georganiseerd die publiek toegankelijk zijn. R-ffect is verantwoordelijk voor het projectmanagement van dit mooie project.

Wethouder Victor Everhardt (Zuidas): “De komst van het Conservatorium en haar leerlingen is een aanwinst voor de bewoners op de Zuidas en verbindt de buurt nog meer met de stad. In het Beatrixpark ontstaat een mooie nieuwe plek waar iedereen welkom is.” De inpandige horeca zijn toegankelijk voor studenten, bezoekers en omwonenden en hebben twee terrassen met uitzicht op het park.

Onderwijs, cultuur en horeca op 1 plek 

Het Conservatorium gaat uitbreiden met een dependance omdat de locatie aan het Oosterdok te klein is geworden. De dependance komt in twee gebouwen in het Beatrixpark die onderdeel uitmaken van het voormalige Rooms-Katholieke Sint Nicolaascomplex, de Kapel en Convict. Het onderwijsgedeelte zal een plek krijgen in Convict. Kapel krijgt een kleine concertzaal waar het hele jaar door publiek toegankelijke concerten worden georganiseerd, in verschillende muziekstijlen. Wethouder Touria Meliani (Kunst en cultuur): “Met deze dependance van het Conservatorium komt er een nieuwe locatie in Amsterdam bij om te genieten van cultuur. Het wordt een mooie plek voor iedereen om kennis te maken met muzikale talenten en verschillende soorten muziek.”

Gedeelde plek, gedeelde waarden 

Bij het maken van het voorlopige ontwerp van de dependance in Kapel en Convict is rekening gehouden met de monumentale waarden van de gebouwen en de beleving van het park. In 2019 is een haalbaarheidsonderzoek gestart, gevolgd door een co-creatie traject tussen het Conservatorium, Zuidas, Vereniging Vrienden van het Beatrixpark en omwonenden van het huidige Convict & Kapel.

Opening in 2022 

In de komende maanden wordt gewerkt aan het definitieve ontwerp, zodat – als alles volgens plan verloopt – in de zomer van 2021 gestart kan worden met de bouw. De ingebruikname door het Conservatorium staat gepland voor de zomer van 2022.